1 Aralık 2016 Perşembe

WEB SERVİSLER



Arkadaşlar Merhabalar .

Bu yazımda sizlere web alanında önemli bir yere sahip bir teknoloji olan web servisler hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Bir çoğumuzun duyduğu bir tanımdır. Peki web servis nedir ? Ne işe yarar ? Nerelerde kullanılır ? Bunlara beraber bir göz atalım


WEB SERVİS NEDİR

Web servis adında da çağrışım yaptığı gibi web üzerinden servis veren program parçacıklarıdır. Biraz daha açalım. İnternet üzerinden erişim yapılan , farklı platormlar ile iletişim kurabilen ve geriye dönük çıktı veya sonuç verebilen uygulama parçası olarak tanımlanabilir. Örnekler üzerinden anlatırken daha iyi anlayacaksınız. Web servisler Http protokolü ile hizmet vermektedirler. Ayrıca web servisler xml tabanlı bir teknolojidir.

Bir web servisten veri okuyup , veri almak istediğinizde bilgisayarınızda veri transferinin gerçekleşmesi için bir port açılır ve bu portan veri okunup veri gönderilir.

Web serviste kullanılan bazı modeller var. Bunlar ; SOAP, WSDL ve UDDI’dır.

SOAP :
Bu yapı sayesinde Web servislere her platformdan erişilip, her türlü kodlama diline de hizmet edebilmektedir. Çünkü sonuçta Web servisten alacağınız veri tipi XML'dir. Bundan dolayı C# ile yazılmış bir Web Servis Java tarafından , Java ile yazılan bir Web Servis .Net teknolojileri tarafından kolayca kullanılabilmektedir. Bu yazılımların çalıştıkları platformlarında pek önemi yoktur Unix üzerinde çalışan bir uygulamayla Windows üzerinde çalışan bir uygulama aynı Web Servisi sorunsuzca kullanabilirler.

WSDL(Web Services Description Language):

WSDL, XML tabanlı web servisleri tanımlamak ve yerini belirtmek için tanımlanmış dildir

UDDI(Universal Description, Discovery and Integration):
UDDI, şirketlerin web servisler için kayıt edebildiği ve arayabildiği dizin servisidir.

Örnek -1
Merkez bankasını ele alalım. Her gün döviz kurlarını kendi sistemi üzerinden belirler. Bu sisteme birçok farklı platform rahatlıkla erişip , döviz kurlarını kendi sistemine çekebilirler. Java platformu olsun ,Windows platformu olsun , Linux platformu olsun fark etmez , tümü rahatlıkla merkez bankasının döviz kuru sistemine ulaşıp kur bilgisini alabiliyor. İşte bunu sağlayan yapı web servistir.Bunun da nedene XML tabanlı olmasıdır. Çünkü Xml de platform farketmez ,parametreler önemlidir.

Örnek -2
Web servisin en çok kullanıldığı alanlardan biri de chat uygulamalarıdır. Kayıtlı olan kullanıcı bilgilerine web serverlarda ulaşabilmek için web servisler kullanılır.

Örnek -3
 Günümüzde bir çok web tabanlı projelerin bir çoğu , başka bir sistem ile etkileşime geçip veri alışverişinde bulunmaktadır. Örneğin Hastane yazılımı , sağlık bakanlığı sistemine bağlanmaya çalışır. Geliştirdiğiniz bir projenin , farklı yazılım sistemleri ile etkileşime geçip bilgi alışverişi yapması gerekebilir. Daha da çoğaltılabilir. XML tabanlı olduğu için platform farklılığı bir dezavantaj oluşturmuyor.

Kısaca Nasıl Çalışır ?

*Bir istemci etkileşime geçmek istediği web servisin sunucusuna XML formatında bir SOAP mesajı gönderir.
*Gelen XML formatındaki SOAP mesajı, sunucu tarafından parçalanıp parametreleri belirlenir.
*Parametreler belirlendikten sonra ilgili web servise bu parametreler gönderilerek ilgili fonksiyon işletilir.
* Fonksiyondan gelen sonuç ,XML formatında bir SOAP mesajına dönüştürülüp istemciye gönderilir.
*İstemci de XML türündeki veriyi okuyup istenilen  işlemi yapar


Kısa bir fikir vermesi açısından basit anlatmaya çalıştım. Belki ileride basit bir web servis projesi veya uygulaması nasıl yazılır ,bununla ilgili bir yazı yazarım.
Kolay gelsin  , görüşmek üzere..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DataTable To List Object - C#

Merhaba Arkadaşlar , Daha önce kullandığım kısa bir kod parçasını sizinlede paylaşmak istedim.  Elimizde bulunan bir Datatable ı nasıl ...

Popüler Yayınlar