8 Aralık 2016 Perşembe

Eclipse Window Builder Kurulumu ve Kullanımı



Merhaba arkadaşlar.

Bugünkü yazımda window builder dan bahsedeceğim. Java da ara yüz tasarımı  yapılırken, şikayet edilen şeylerden bir tanesi de buton ,textbox gibi arayüz objelerinin sürükle bırak şeklinde olmamasıdır. Visual studiodan gelen bir alışkanlıktan dolayı genelde arayüz tasarımı yaparken sürükle bırak yapmayı isteriz. Ama java da bu durum tam olarak böyle değildir.

 Buton, textbox gibi arayüz nesnelerini kod ile oluşturup yine kod ile arayüze yerleştirilmesi söz konusudur. Javaya yeni başlayanlar veya hakim olmayanlar için çok benimsenmemiş bir yöntemdir. Bende bu yazımda eclipse e window builder kurulumundan bahsedip Kısa bir uygulama yapacağım. Window builder nedir diye sorarsanız eğer, Java’da arayüz tasarlarken objeleri sürükle -bırak yapmanızı sağlayan bir eklentidir.


öncelikle bu siteye girip , kullandığınız eclipse türüne göre linki kopyalayın.



Ben release versiyon u altında  , kullandığım eclipse türü kepler 4.3 olduğu için o linke tıklayıp adresini kopyaladım.(update site nin altındaki link)

*Şimdi eclipse i açalım. Help sekmesinin altından install new software e tıklayalım.



*şimdi de gelen ekranda work with alanına kopyaladığımız adresi girelim ve add diyelim. Resimdeki gibi Name alanında swing eklentileri görünecek(görünmez ise yanlış linki almış olabilirsiniz). select all deyip next diyoruz. Bir isim isteyecek sizden herhangi bir isim verebilirsiniz..Bu işlemden sonra çıkan her pencereye next deyin. Kurulum bittikten sonra eclipse yeniden başlatılacak.




*Kurulumu tamamladık. Şimdi basit bir uygulama yapalım. Eclipse te bir proje oluşturalım.Sonra proje üzerine gelip new ->other->windowbuilder->jframe i seçelim. 






*Design sekmesine geçelim. Ve forma tıklayalım. Sonra properties  sekmesinde layout sekmesine tıklayalım. Ben absoluteyi seçiyorum. Çünkü her yere sürükle bırak yapabiliyoruz.



*Eklemek istediğiniz nesneye bir kere tıklayın ve formun üzerine gelip koymak istediğiniz yere tıklayın.


* isterseniz eklediğiniz nesneye bir kere sağ  tıklayıp ->add event handler deyip eklemek istediğiniz olayını seçin. isterseniz de nesneye bir kere tıklayıp kod alanına geçin.



Bundan sonra geri kalan kısım ise , nesnelerin altına ne yapmalarını istiyorsanız kodlarını yazıyorsunuz. 


Umarım faydalı olmuştur. Kolay gelsin






5 yorum:

  1. çok yararlı oldu teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  2. Allah razı olsun Hocam. Birçok yerden yapmaya çalıştım olmadı. Ama zide oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Hocam ben bu işlemlerinizi yapmama rağmen builderı açamadım. Her şey kurulmuş gibi gözüküyor. Yeni dosyada açıyorum. Açılıyorda. Source ekranında kodlar çalışıyor evet ama design ekranı bomboş gösteriyor. Hiç bir şey ne yazıyor ne bir şey oluyor. Öyle bomboş duruyor. O ekranda programı kapatıp açtığımda bu sefer böyle bir hata çıkıyor.
    No editor descriptor for id org.eclipse.ui.internal.emptyEditorTab
    Hocam yardım ederseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  4. bende design kısmındaki tasarladığımız pencerede sağ üstteki kapatma tuşu alta alma ve küçültme tuşu gözükmüyor bu yüzden projeler istediğim gibi olmuyor nasıl düzelirim

    YanıtlaSil

DataTable To List Object - C#

Merhaba Arkadaşlar , Daha önce kullandığım kısa bir kod parçasını sizinlede paylaşmak istedim.  Elimizde bulunan bir Datatable ı nasıl ...

Popüler Yayınlar